time is running

Friday, 21 September 2012

kawin kontrak

Assalamualaikum...

p/s: ini mungkin post owg yg terakhir sebelum melangkah kaki ke dunia baru..ayt nk kontroversi je.. 

sejak akhir2 ni every weekend, bile bukak news feed FB mesti ade org yg update gmbr2 kawen.. diri sendiri kawin lah, adek beradik lah, sedare mare lah.. 


   tanpa di duga, kini giliran owg pulak... oye, oye!!! hohoho

alhamdulillah, pada16 Ogos yg lalu, owg telah terbuka hati untuk menerima lamaran "Si Dia" yg dismapaikan melalui "orang tengah" pada 10 Ogos..

Insyaallah, esok tanggal 22 September kami akn mengikat tali "pertunangan".. telah dipersetujui, 3 bulan tempoh mase akan diberikan utk kami saling mengenali antara satu sama lain.. >_<

tp special skit, owg diminta utk menginap di rumah "mertua" sepanjang proses pengenalan itu.. owg ikutkan saja.. mungkin ini yg terbaek, mereka lebih tahu.."

Insyaallah, mlm ni abah akn hantar owg ke sana.. semoga perjalanan kami selamat pergi dan balik..

ni lah rumah yg owg bakal menetap..
~Sunway Monash Residence~
cool haa?? 

Awal tahun depan, Insyaallah, secara rasminye bahtera kami akan berlayar.. tarikhnya?? masih belum ditetapkan.. 

Selepas "berkahwin" kami akn menetap di kediaman sendiri.. tp masih belum terfikir di mana.. 

And yang bestnye, owg dibenarkan sambung belajar lg lepas "kawin".. buat profesional paper ACCA dekat Sunway kolej.. dah la tu, siap ditaja lg.. 

TAPI..yang tak bestnye.... 

kami hanya KAWIN KONTRAK..hanya untuk 4 tahun saje.. :'( 

lepas habis kontrak, kalau owg masih sayangkan "Si Dia", mungkin kena mohon semulalah untuk terus "bersama".. 

hohoho, jangan sedey dulu yek.. sj je nk wt kontroversi skit.. nk asah bakat menulis yg terpendam selam ni..hahaha

SEBENARNYA.......dragonball ade 7bijik semuanya.. :p

" Si Dia" yg dimaksudkan adalah  my FUTURE WORKPLACE.. PriceWaterhouseCooper (PWC)..

"Mertua" merangkap penaja belajar tu Majlis Amanah RAkyat (MARA)

"orang tengah" kami ialah YAYASAN PENERAJU BUMIPUTERA.. 

"pertunangan" tu ialah Bridging Program yg diadakan sebelum owg stat kerja which will help us to improve our soft-skills sume2 lah...

************************************************************
nota kaki:
**diharap semuanya berjalan lancar and owg dapatlah menimba ilmu sebanyak mungkin untuk dijadikan bekalan semasa bekerja nanti..
**kpd En Usop..jgn risau, sy tak akn terima lamran org lain selain awk.. Ingat daku dlm doamu..

Friday, 14 September 2012

ukur baju di badan sendri

hello hello..

owh, lame sungguh blog ni di biarkan.. sebabnye tak tau nk update gapo..huhuhu design blog pn berubah sbb tersalah tekan ape ntah (xreti lah new version punye dashboard ni.. maaf, sy RABUN IT skit.. :p ) setelah sekian lame memikirkan isu ape nk berceloteh, at last dapatlah 1..

AMARAN:
cerita ini ADA kena mengena dengan yang hidup dan mungkin yang telah mati.. maaf andai ada yg terguris hati & perasaan.. sekadar untuk peringatan kite semua..
(nama dan lokasi adalah RAHSIA untuk tidak mengaibkan mana2 pihak)


“Wahai sekalian manusia yang beriman dengan lidahnya, (namun) belum masuk iman ke dalam hatinya. Janganlah engkau sekalian mengumpat orang-orang Islam dan jangan membuka aib mereka, (kerana) sesungguhnya orang yang membuka aib saudaranya yang muslim, maka Allah akan membuka aibnya. Dan siapa yang aibnya dibuka Allah, maka Dia akan membukanya sekalipun di dalam rumahnya.” (HR. Muslim, Abu Daud dan at-Tirmidzi)

**ade gaye mcm nk stat cite Waris kt tv3 x?? siap amaran & hadis bagai before start.. :P


back to our story.....

Alhamdulillah, setelah berhempas pulas selama hampir 4 tahun setengah, akhirnya owang berjaya menamatkan pengajian.. sekarang ni tgh menghitung hari utk start kerja lah.. menghitung hari, detik demi detik.. opps, ternyanyi plak.. ;)

Kebetulan cuti start masa bulan Ramadhan.. so, masa diabehkan ddk rumah je..sgtlah tak produktive k..  tp xde lah nk menggemokkan badan ternak lemak puase kan.. waktu siang selain melakukan ibadah2 yg mampu, dihabiskan dgn "beronline" lah.. facebooking, chatting,blog walking, stalking..

satu bende yang owg perasaan sepanjang Ramadhan ari tu(ni lah main poin post ni sbenarnye, intro bukan main lg.. :p ), banyak orang post pasal business jual product kesihatan, kelangsingan dan kecantikan.. which is baguslah kan.. 

9/10 rezeki itu adalah datang daripada perniagaan.” (Hadis riwayat Tirmizi)


antaranya termasuklah suppliment and ubat kurus.. (ubat kurus dibulan puase?? time raye, senyap pulak.. ke mmg tu strategy pemasaran yg sepatutmye?? ntah owang xtaw, failed skit subject business..) 


owg bangga melihat rakan2 bijak mencari initiative utk memajukan dan menyara diri.. tp ade rase sedih + geram bila tengok gambar2 testimoni yg ditunjukkan.. biasalah, nk berniaga product2 mcm ni mesti kne tnjuk gmbar utk buktikan hasil.. 

MAAF.. bukan jeles melihat anda kurus dan langsing or cantek ok.. I pon dh originally slim and gorgeous ape.. perasan kejap.. tp owg rase mcm ada yg x kena..

lets make it clear..


kebiasaannye testimoni produk mcm ni perlu amek gambar sebelum and selapes consume product.. 

bila tengok, kadang2 gmbr selepas tu LEBIH TERUK...

bukannya produk tidak bekesan, tp pengamalnya jd lupa diri..

obviously we can see kebanyakkannya pakaian selapas langsing LEBIH SENDAT dari sebelumnya.. 


ADA YANG TAK KENA KAN??

owg paham, kalau dia ckp sebelum consume ssh nk cari baju saiz die and terpakse pkai baju adik die.. tapi bile dh kurus, xde jgk ke saiz baju die??

atau ini mungkin terjadi:

1. product terlalu berkesan sehingga "melangsingkan"  pakaian bersama..

2. dah terbiasa pakai baju adik.. dlm process sesuaikan diri utk pkai baju sendiri..

pelik tapi benar..
hanya mereka yang tahu apa yg sebabnya..


hope mesej yg owg cube highlight kt sini sampai.. 

seriously, TIDAK ADA NIAT UNTUK MENGGURIS HATI MANA-MANA PIHAK.. tapi kalau masih ada yg terasa OWG MINTA MAAF.. sekadar meluahkan pendapat, memperingati dan cuba membaiki diri sendiri jgk.. owg pn bknnye A lg bab2 berpakaian ni..

TAK SALAH nak berubah menjadi kurus or cantik dr sebelumnya  tetapi jgn sampai perubahan itu merugikan diri kita.. 

SEMOGA KITA HARI INI LEBIH BAIK DARI HARI SEBELUMNYA.. :)

Friday, 17 February 2012

kagum



dah lama buku ni terperuk dalam laci meja..pinjam dari kwan ofis, tp xpnah ade mase nk bkk & bace..smpai la satu hari belek2 isi kandungannya terbaca tajuk..

"NAELAH AL-FARAFISHAH GADAI NYAWA DEMI KHALIFAH UTHMAN AL-AFFAN"

macam best je name ni..tp xpenah dengar pon..jahil sikit bab sirah ni..
hati tertarik utk bace lebih lanjut..

sape NAELAH ni?? 
(i'm not so sure about the spelling of her name..some write it as NAILAH..some NA'ILAH..buku ni tulis NAELAH) 


Naelah binti al-Farafishah adalah isteri Khalifah Uthman bin Affan yang dikahwini ketika Khalifah Uthman berusia 81 tahun ketika Naelah berusia 18 tahun.

Tanya Uthman:“Apakah engkau tak keberatan menikah dengan seorang lelaki tua bangka?” 
Nailah tersenyum sambil tertunduk malu ia berkata :“saya termasuk wanita yang lebih suka memiliki suami yang lebih tua.”
Jawab Uthman :“Tapi aku telah jauh melampui ketuaanku?”
Nailah tersenyum dan berkata :” Tapi masa mudamu sudah kau habiskan bersama Rasulullah saw. Dan itu jauh aku lebih sukai dari segala-galanya.”

kagumkan??
kalau zaman sekarang mungkin ini akan terjadi..(mungkin bukan 100% tp memang ada la kan..)

Suami:“Apakah engkau tak keberatan menikah dengan seorang lelaki tua bangka?” 
Isteri :“saya termasuk wanita yang lebih suka memiliki suami yang lebih tua.”
Suami :“Tapi aku telah jauh melampui ketuaanku?”
Isteri :“ cinta itu tidak mengenal usia sayang"
(dalam hati: tapi mengenal harta..hahaha-gelak jahat + zoom muke 10 minit mcm cite indon)
ok2..back to our story..
Naelah terkenal sebagai seorang wanita yang cantik dan pandai. Bijak dalam bermadah ,juga arif menyusun kata indah.Bahkan suaminya sendiri memujinya..
“Saya tidak menemui seorang wanita yang lebih sempurna akalnya dari dirinya. Saya tidak segan apabila ia mengalahkan akalku.” Subhanallah!

Peristiwa pengepungan yang berlaku selama 50 hari di rumah Khalifah Uthman bin Affan benar2 menguji tahap keimanan & kesabaran hati Naelah.Beliau tidak pernah berjauhan dari suaminya, sentiasa memberi semangat & keyakinan kepada suami agar terus tabah & sabar dlm meneruskan perjuangan suci itu.


 Pada ketika itu, kaum pemberontak tidak henti-henti melempar rumah Khalifah dengan batu-batu dan panah.Tiga orang telah terbunuh.Meskipun Abdullah telah membuat perjanjian bertulis kepada orang ramai supaya jangan berbuat sesuatu terhadap Khalifah,namun masih ada dua orang yg melanggar perintah itu.Muhammad bin Abu Bakar yg mengetuai pembelotan itu. 


Ketika Muhammad dan seorang temannya melepaskan tali pagar rumah Khalifah dan memanjat dengan tali itu,Naelah menjenguk di tingkap sehingga terurai rambutnya yg ikal.Khalifah menegurnya
"Naelah,tutuplah rambutmu itu dengan kain tudung,sesungguhnya rambutmu itu lebih besar nilainya padaku daripada nyawaku".

Naelah sudah tidak mendengar kata-kata Khalifah,yg penting baginya ketika itu adalah melindungi suaminya. Kedua lelaki tersebut telah berada dihadapannya dan Naelah sudah bersedia melindungi Khalifah. 

Lelaki pertama cuba menyerang Khalifah Uthman al-Affan dengan pedangnya, namun dihalang oleh Naelah dengan tangannya sehingga terputus jari-jari halusnya. 

Kemudian Muhammad bin Abu Bakar menghayun pedangnya pula, tetapi ditahan oleh Naelah dengan tangannya yang lain pula dan terputus juga jari-jarinya.

Kemudian dengan kejam Muhammad bin Abu Bakar mencabut janggut Khalifah,memukul kepala dan menikamnya. Tanpa ada sedikit pun rasa belas di hati,  Muhammad bin Abu Bakar terus mengelar tubuh Khalifah itu hidup-hidup. Namun, apabila  Muhammad bin Abu Bakar hendak memenggal kepala Khalifah, Naelah menahan tubuhnya bersama Syibah. Malangnya, mereka berdua ditolak dan di pijak dengan kejam. 

Sesudah pembunuhan Khalifah Uthman al-Affan ,tiada seorang pun yang berani datang untuk menguruskan & memandi jenazah beliau. Sehingga Naelah menghantar utusan kepada Jubair bin Hizam dan Huwatib bin Abd Uzza. Mereka juga tidak berani mengebumikannya pada siang hari, dan akhirnya terpaksa dikebumikan antara waktu Maghrib dan Isyak. Naelah mendahului dengan membawa lampu kecil untuk menerangi malam. 

Peristiwa pembunuhan kejam inilah yang membawa perselisihan antara Saidina Ali dan Muawiyah yang telah mengorbankan ratusan ribu nyawa umat islam.


Bagi mendamaikan 2 puak ini, Naelah telah menghantar sepucuk surat kepada Muawiyah yang berbunyi :
"Jika dua golongan dari kaum itu berperang, hendaklah kamu damaikan antara keduanya. Dan jika yang satu dari keduanya melanggar perjanjian kepada yang lain, maka perangilah yang melanggar perjanjian itu sehingga mereka kembali kepada Allah".


Naelah menghantar surat itu bersama pakaian Khalifah Uthman yang telah koyak dan berlumuran darah. Pada butang bajunya diikat segumpal janggut yang dicabut oleh Muhammad Bin Abu Bakar. Dia turut mengirimkan lima jari yang terpotong sebagai tanda telah berlaku pemberontakan & pembunuhan terhadap Khalifah Uthman al-Affan

Selepas kewafatan suaminya, Naelah terus diselubungi kesedihan yang teramat sehingga datang Muawiyah meminangnya. Tetapi pinangan itu ditolak mentah-mentah. Demi mengelakan dari terus dipinang, Naelah mencabut & mematahkan giginya sehingga orang lain bertanya : 
"Mengapakah kamu mematah-matahkan gigi mu yang cantik itu?". 


Naelah menjawab :
"Aku tidak mahu kesedihanku pada Uthman menjadi pudar sebagaimana pudarnya kain-kain buruk dan aku tidak mahu lelaki lain mengetahui apa yang ada pada diriku, sebagaimana diketahui oleh Uthman".

hmm, touchingkan??

kalau zaman kite sekarang ni...ini MUNGKIN akan berlaku..
(p/s: bukan semua isteri begini ok)

SUAMI kene serang dengan penyamun/gangster..
ISTERI hanya akan menjerit mintak tolong je..tak adenye nak pergi Wrestling gangster tu..padahal kat umah juara Wrestling bile lawan ngan laki..


SUAMI meninggal dunia
ISTERI sedih sangat2..bengkak2 mate nangis..tapi seminggu je la..paling lama sebulan..lepas tu..sedih ke laut, ziarah kubur suami pon tyme raye je..kadang2 kubur laki tu merah lagi, sibuk turun naek mahkamah nak satle hal harta cepat-cepat..


DILAMAR lelaki lain
cepat-cepat terima..walaupun kadang-kadang ada tentangan dari anak-anak..sanggup Wrestling ngan anak-anak janji dpat kawin baru..lepas tu, majlis perkahwinan lebih Grand dari anak dara gitu..


semoga kite dapat menjadikan SEMANGAT CINTA NAEMAH TERHADAP UTHMAN sebagai panduan.. dan dijauhkan dari sifat-sifat isteri zaman sekarang ini..

TAPI INGAT:
CINTA KEPADA ALLAH ADALAH PALING AGONG..^__^



Monday, 6 February 2012

khas untuk kamu

maap la klu post kali ni macam jiwang sikit..

mood: 
kebosanan..
plus xde idea nk smbg karya yang tergendala lebih 2 minggu..
tapi rasa nak menaip..so, owang nak merapu..^__^






rasa macam rindu encik usop..
tapi bila di ajak keluar berjumpa owang rasa malas..
sebab kalau jumpa, mesti ada je benda nak didebatkan..
dua-dua dengan ego masing-masing..
dua-dua nak menang, tak mahu kalah..terutamanya OWANG la..hihihi
ada je benda nak dijadikan isu..walaupun kecik..
tapi benda ini lah buat kami tak bosan bersama..


tapi bila berjauhan,
bila masing-masing sibuk dengan urusan masing-masing,
mesej dah kurang, telefon pun dah jarang-jarang,(bagus la kan, kurang maksiat sikit.. setan jgn sedey yek)
satu perasaan mula timbul..
adakah ini betul2 rasa rindu?
atau sebenarnya rasa hilang rutin yg selalu dibuat??
hmm, fikir betul2..


walau apa pun nama perasaan ini...
anak jati Pahang..hahaha
owang betul-betul tak nak kehilangan en usop..
sebab dialah SAHABAT nombor satu owang..
yg paham perangai and perasaan owang..walaupun kadang2 tak..kire halal la tu..haha 


walaupun kami bayak perbezaan,
owang bayak mulut, dia diam mendengar,
owang cerah, dia gelap..(gelap sikit je)
owang tak byk pengetahuan isu semasa, dia semuanya tahu,
tapi perbezaan ini lah yg buat kami melengkapi antara satu sama lain..>__<




YA, ALLAH..kami sedang berusaha ke arah hubungan yang menghalalkan semua bagi kami..semoga JODOH kami ada di dunia ini hingga ke akhirat sana.. Engkau permudahkanlah jalannya dan percepatkanlah ia..sesungguhnya, semua itu dalam perhitunganMu..AMIN~

ikhlasdarihatikecilku~

ye,sayamemang jiwang..tapiadeakukisah??


_________________________
I added cool smileys to this message... if you don't see them go to: http://s.exps.me

Thursday, 19 January 2012

jom daftar..

assalamualaikum everybody..

post kali ni mungkin tidak ade kene mengene langsung dgn rakan2 yang lebih tua usianya dari owang..iaitu...
DAFTAR MENGUNDI

bile dah masuk umur 21, bende ni memang WAJIB la untuk semua yang rasa dirinya RAKYAT MALAYSIA samaade kau suke politik or tak suke politik.. tapi masalahnya sekarang, kite2 ni selalu xada masa untuk mendaftar..kan2??

when I search for online registration which will save a lot of our time, memang resultnye menghampakan.. xada langsung perkhidmatan untuk daftar online, untuk cek pusat mengundi je yg ade.. (kecewe)

tp SPR ade la mengeluarkan satu alternative which kite boleh download borang..isi siap2 ky rumah & hantar je dekat lokasi2 yg ditetapkan..so, lepas kite isi tu boleh la suruh  atuk kepada bapak tiri jiran sebelah umah ke, sape2 ke tolong antakan..

ni contoh borang die:


nak download tu just go to http://www.spr.gov.my/

klik dekat MUAT TURUN BORANG...

dah siap isi boleh la hantar ke:
(klik untuk detail lokasi)


 after dah hantar borang tu, kite pegi ke link yg same & klik pada SEMAK DAFTAR PEMILIH 


nanti kite taw la dekat DUN mane name kite diletakkan..

hope post kali ini dpat la menbantu rakan2 yg ade masalah macam saya yg baru 23 hari masukumur 21 (saje je nk promot)  hehehe

Thursday, 22 December 2011

the old buddy

assalamualaikum everyone..

ok, sekarang owang dlm mood xde idea nk tlis..dh mule rase bosan utk ber-blog..huhuhu but i need to write this..xde owang nk bace pon xpe..just to note it as one of memory that i must remembered..nk tlis dlm diari???SORRY..owang xtlis diari..mcm budak baek sgt je ade diari..hahahaha

 ape yg jd sebenarnye??

i met my old friend, NUR SYAZRIN SYAHIRA with her sister & brother (weh, bangge x aku mention name ko kt blog aku??hahahaha mood: bajet blog ni fames sgt..) 

after je abeh UPSR in 2002 ktowang xpnah berjumpe or even contact..then, after almost 9-10 years xjumpe, we met again.. so, thanks to FB sbb temukan kami semule..macam jejak kasih la pulak aku rase..hahahaha  

kami "berdating" on 18. 12. 2011 at Megamall, Kuantan. so, disebabkan skang musim ujan kt area kuantan we decided to play bowling padahal 2-2 xreti men pon..hahahaha

nasib baek adek die bwak member & nk join kami men bowling..so xla bosan sgt... 

here we are:

ok, pak cik botak belakang tu bkn geng kami ek..
elok pulak die pose msuk dlm gmbar
this is the score:

score laen mmg sengaje di tutup k..jauh gile kot kne tinggal..yg penting kali seri ditempat terbawah & score lebih 40...hahaha
owang ngan syazrin
 mmg xbpe reti nk men, we play just for fun.. so, kami mmg berkejar-kejaran pungut score sape paling byk masuk longkang..hahahaha 

but, the most embarrass thing is....

owang baling bola, tergolek ke belakang.. kuat plak tu dgr bola jatuh atas lantai.. dh la last set & rmai owang tgh tgk.. 
MALU GILE KOT!!!! hahahaha

walaupun malu owang still nk pose ngn bola owen & stokin tu..
pasan x bola blakang tu pon owen..hahahaha
so, after that, we go to Taman Teruntum mini zoo..so, here we are:

we name dis pic as"si baju kuning"..even xde owang berbaju kuning,
but there is  incident with "si baju kuning"  ..hahahaha 
hmm, ok owang baru perasan,kami sepatutnye amek gmbar ngn binatang, baru la de bukti kukuh gi mini zoo..hahahaha

then, we went to McD Teluk Cempedak, untuk mengisi perut yg lapar.. b4 smpai kt McD tu kami pose2 dulu..>__<

after almost 10 years..^_^
ok, tu je nk cite..see..dlm xde idea nk tlis pnjang jgk owang melalut..

owang memang begitu..PEACE





Monday, 12 December 2011

a hectic weekend

assalamualaikum semua..
dah lame rase x update..padahal baru bpe ari..

so, last weekend starting from 9/12 to 11/11 ade beberape big event yg berlaku..

Jumaat-09/12/201

wedding of my cousin, Siti Hajar & pasangannya Sayuthi..tp hari ni just akad nikah je la.. 


lets the pictures tell the story..



sesi penyerahan wali kepada wali hakim..

saat yang ditunggu-tunggu..




sabtu-10/12/2011

majlis resepsi..majlis ni sgt meriah..ramai sgt owang yg datang.. majlis ni actually gabungan 2 majlis which are resepsi untuk kak hajar & sambut menantu untuk abg die yg bernikah on 19/11 ari tu..

the theme is grey..and yang terujenye...she made the hantaran herself..

pelamin tu je yang sewe

bilik pon die buat sendiri
simple but nice
hitam putih kak hajar punye..kuning abg die punye..

antara gambar2 hari tu..
ketibaan mempelai

persandingan

suasana menjadi lebih hangat & gamat dengan persembahan tomoy & silat..silat tu ayh pengantin sendiri yg wt..

video terlau besar nk upload..so, kite tgk gmbar je la k..

silat (ayh pengantin)

tomoy
owang pon nk amek seri pengantin jugak..kot2 la lekat cepat sikit langsung..hahahaha (aip,gatai beno..blajar kasi abeh dulu..baru pk kwin..)


lekat seri pengantin smpai dpat bby dh sowang..hahaha

owang xtaw ni anak spe..pinjam jp wt amek gmbar..
tp ade orang kate muke bdak ni ade iras gabungan owang ngn en. usop..
owh bangge jp..hahaha (tp owang sndri xnmpk tang mane irasnye)

ahad-11/12/2011

ari ni adek bongsu owang berkhatan..tp sbb letih sgt owang xikt..so, xbyk la gmbr yg di ambil..lgpon adek xbg sbb die malu.. tp xpe..yg penting semuanya selamat..Alhamdulillah..

jangan terkejut..he is really my brother k..tp "cerah"sikit..huhuhu
piss..piss..bile tgk rmai owang kwin mcm xsbar j nk kwin..huhuhu xpela..bile smpai mase mst jd jgk..tggl bersabar..Allah dh aturkan semuanya..>__<